Fenykl: zelenina s anýzovým nádechem je výtečným zdrojem vitamínu C, k tomu působí proti rakovině
Fenykl. Co to je? Zelenina, kterou milují ve Středomoří, nemá v tuzemsku příliš mnoho obdivovatelů a někteří strávníci vůbec netuší, jak vypadá nebo jakým způsobem se připravuje. Má široké využití, snoubí se s chutí masa, hlízy se mohou péct i dusit. Syrové stonky se přidávají nakrájené na plátky do zeleninových salátů, mají totiž zlehka nasládlou chuť a mohou připomínat rovněž řapíkatý celer s nádechem lékořice. Fenykl se používá jako zelenina i koření, je také zázračným přírodním lékem. Proč vyzkoušet fenykl a zařadit jej do rodinného jídelníčku?
Ani kousek nazmar
Prospěšnost fenyklu oceňovali už ve starověku, kdy se rostlina rozšířila z oblasti Středomoří do dalších zemí. Podle fenyklu se jmenuje také hlavní město Madeiry, v okolí Funchalu totiž hojně rostl. Známé byly v té době zejména účinky semen, ze kterých se připravoval odvar při kojeneckých kolikách a při potížích s trávením v dospělosti. Fenyklový čaj se doporučuje dnešním maminkám proti nadýmání u kojenců. Kromě semen se může zužitkovat fenykl celý včetně lístků a stonků. Hlízy, které jsou ve skutečnosti masitými řapíky, se používají jako zelenina, stonky a lístky se přidávají do polévek a zeleninových salátů nebo pro zpestření pomazánek a obložených chlebíčků.
Fenykl pro zdraví
Tato zelenina se řadí do čeledi miříkovitých, obdobně jako celer, mrkev či petržel. Může se používat do receptů jako ostatní druhy kořenové zeleniny, lahodně chutná s pečeným masem, kdy se rozvine sladká anýzová chuť díky obsažené látce zvané anetol. Čerstvý může být štiplavý až nahořklý, za což může zase fenchol, který podporuje trávení. Kromě těchto dvou látek je fenykl významným zdrojem vitamínu C, obsahuje jej dvakrát tolik než pomeranč, dále vitamínů A, E, K a skupiny B. Z minerálních látek se musí zmínit hořčík, železo, draslík nebo vápník, v řapících se nachází i fytonutrienty, rutin a kyselina listová.
Při dietě a proti rakovině
Fenykl se řadí mezi nízkokalorické potraviny, protože ve 100 gramech se skrývá pouhých 138 kJ, proto je ideální při dietách. Nadto odstraňuje toxiny a karcinogenní látky z těla a zlepšuje fungování metabolismu, což z něj činí skvělý přírodní přípravek proti rakovině, zejména proti kolorektálnímu karcinomu. Pozitivně působí na játra a na dýchací soustavu, k tomu se doporučuje při kojení pro zvýšení laktace. Vzhledem k vysokému obsahu železa se radí jej konzumovat při chudokrevnosti. Pravidelné zařazování fenyklu do jídelníčku zvyšuje obranyschopnost organismu a harmonizuje trávení.
Báječná žena
Fazole mungo potěší chutí, jsou plné bílkovin a vlákniny, navíc snižují hladinu špatného cholesterolu a prospívají trávení
V Indii patří mezi nejoblíbenější luštěniny, v tuzemsku o nich nemají strávníci ani ponětí. Řeč je o fazolích mungo, kterým se přezdívá „zlaté fazole“, byť syrové jsou zelené a vařené zase hnědé ...
Tuřín: zapomenutá zelenina, která skvěle detoxikuje a zlepšuje trávení, k tomu doplní potřebné „céčko“
Na tuřín nedaly naše babičky dopustit. Dříve zelenina chudiny se dnes opět dostává na stoly strávníků, ale opravdu jen velmi pomalu. Většina spotřebitelů nemá o této zelenině ani ponětí, často ...