Obalovaný květák s hranolky a domácí tatarkou

Máte doma květák a přemýšlíte jaký oběd z něho vytvořit? Jednoznačnou volbou je ho obalit! A když k tomu uděláte ještě hranolky a domácí tatarku, žádný talíř zaručeně nezůstane plný.

Ingredience:

  • 1 ks květáku
  • 1 kg brambor
  • 200 g strouhanky
  • 2 ks vajec
  • 100 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička vegety
  • 120 g tatarské omáčky
  • 1 kyselá okurka
  • 1/3 cibule
  • Řepkový olej na smažení
  • Pepř
  • Voda
  • Sůl

Postup:

Květák

1. Z květáku obereme listy, omyjeme, rozebereme ho na růžičky a povaříme v osolené vodě. Nevaříme však příliš dlouho do úplného změknutí, neboť by se nám pak při obalování rozpadal. Po vyjmutí květáku z vody, ho necháme vychladnout.
2. Poté si připravíme 3 misky, v kterých budeme květák obalovat (tzv. trojobal). Do jedné nasypeme mouku. V druhé rozšleháme vejce s mlékem a vegetou. Do třetí misky nasypeme strouhanku. Obalujeme postupně růžičky květáku od misky s moukou, přes misku s vajíčkem a mlékem a zakončujeme obalování ve strouhance.
3. Takto obalený květák smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Hranolky

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Poté je dáme do studené vody a necháme ve vodě odležet.
2. Hranolky z vody vyjmeme a řádně osušíme.
3. Dále hranolky budeme smažit nadvakrát. Poprvé je smažíme v rozpáleném řepkovém oleji doměkka (cca 3-5 min). Poté je vyndáme, osušíme a necháme vychladnout. Před podáváním je opět nasypeme do rozpáleného řepkového oleje a smažíme dozlatova.
4. Po vyndání hranolek z oleje je mírně osolíme a podáváme.

Domácí tatarka

1. V míse smícháme tatarskou omáčku s nadrobno nakrájenou cibulí a okurkou.
2. Dle chuti osolíme, opepříme a můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Jančí