Vynikající plněné mrkvové šátečky
Také přemýšlíte nad něčím sladkým, co by se výborně hodilo k odpolední kávičce? Zkuste si upéct tyto výborné mrkvové šátečky, které navíc můžete vytvořit s různými druhy náplní a máte tak několik druhů cukroví. Pusťme se tedy s chutí do toho!
Co budeme potřebovat:
Těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g strouhané mrkve
- 250 g másla či ztuženého rostlinného tuku
- 1 balíček prášku do pečiva
Na potření
- 1 ks vajíčka
Náplň
- Povidla nebo hustší marmeláda (jahodová, rybízová, meruňková, višňová, šípková atd.)
Na obalení
- cukr moučka
Postup:
1. V míse smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Dále přidáme změklé máslo či ztužený rostlinný tuk
a syrovou mrkev, kterou jsme předtím očistili a najemno nastrouhali. Z těchto surovin vypracujeme hladké
těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.
2. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenčí plát a vykrajujeme kolečka (případně můžeme i čtverečky).
Pokud nemáte vhodnou formičku na vykrajování koleček, postačí sklenička či hrneček.
3. Doprostřed vykrojených koleček lžičkou dáváme marmeládu či povidla (dle chuti), poté přehněte a okraje
kolečka pevně spojte, aby náplň nevytékala. Můžete si pomoci vidličkou, která okraje pevně spojí.
4. Šátečky poté vyskládáme na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby byly krásně lesklé.
5. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů.
6. Po vytáhnutí plechu z trouby necháme šátky vychladnout, obalíme v cukru a můžeme podávat.
Typ:
Kdo dává přednost méně sladkému pečivu, nemusí šátečky obalovat v cukru. I tak jsou výborné!
Dobrou chuť!
Jančí
Střecha z BeBe sušenek
Hosté už jsou za dveřmi a Vy přemýšlíte, jakým zákuskem je potěšit, když na něj již nezbývá moc ...
Šťavnaté strouhané jablečné řezy
Přebývají Vám jablka, která již nevíte, jak zpracovat, ale na klasický štrůdl již nemáte chuť? Máte rádi šťavnaté řezy ...