Pampeliška - hořkosladká čarodějka vás udiví širokým spektrem léčivých účinků
Pampeliška, známá také pod botanickým názvem smetánka lékařská (Taraxacum officinale), byla odedávna v lidovém léčitelství jednou z neoceňovanějších bylin. Naši předkové měli rozsáhlé znalosti o léčivých účincích bylin, které se dědily z generace na generaci. Věděli dobře, že právě v jarním období je třeba nastolit správnou funkci jater a žlučníku a tímto způsobem celý organismus pročistit, regenerovat a nastartovat do dalších měsíců. Ideální pomocnicí byla v tomto směru pampeliška, která je přímo nabita přírodními látkami s obrovským léčivým potenciálem. Bylina patřící do čeledi hvězdnicovitých kvete od dubna do května zářivě žlutými květy ve tvaru úborů vyrůstajících z přízemní růžice hluboce vykrajovaných listů.
Je naprosto unikátní v tom, že má sladkou i hořkou chuť zároveň, za nahořklou chuť vděčí vysokému obsahu hořčin, hlavně taraxacinu, sladkost je způsobena obsahem přírodního sladidla inulinu ve stoncích a oddenku byliny. A právě tyto látky a mnoho dalších bylinu doslova vystřelily na jedno z předních míst mezi divokými léčivými bylinami.
OBSAH ÚČINNÝCH LÁTEK
Pampeliška je léčivá celá od hlavy až k patě, účinné látky obsahují květy, stonky, listy i oddenek byliny. Velmi významný je obsah hořčin, glykosidů, organických kyselin, přírodního cukru inulinu, karotenoidů (lutein, xantofyl), vitamínu C (hlavně v mladých listech), B a K, chlorofylu, kyseliny listové a minerálních látek, například hořčíku a vápníku.
ÚČINKY NA LIDSKÝ ORGANISMUS
- díky vysokému obsahu chlorofylu zlepšuje krvetvorbu a přispívá k celkové revitalizaci organismu
- hořčiny obsažené v bylině podporují tvorbu žluči
- má schopnost účinně pročistit a regenerovat játra, aby mohla správně plnit všechny své funkce - detoxikační, transportní, zásobovací a metabolickou
- odstraňuje nechutenství
- optimalizuje činnost zažívacího traktu
- kyselina listová přispívá k harmonizaci organismu a odbourávání škodlivého homocysteinu z krve
- inulin obsažený hlavně v oddenku byliny působí blahodárně na činnost slinivky břišní, zvyšuje tvorbu inzulinu a je podpůrným prostředkem při léčbě diabetu II. typu
- vitamín K obsažený ve stoncích a listech byliny přispívá ke správnému zabudování vápníku do kostí
- díky vysokému obsahu hořčíku a vitamínů skupiny B regeneruje nervový systém
- pomáhá vyplavovat přebytečný cukr z ledvin
- vitamín C obsažený hlavně v listech vykazuje silné protizánětlivé účinky
- přírodní sladidlo inulin je účinné prebiotikum, slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie - navýšení imunity
- podpůrná léčba při onkologických onemocněních, hlavně slinivky břišní, látky obsažené v oddenku byliny zvyšují tvorgu fagocytů, které mají schopnost potlačit nádorové bujení
- barvivo lutein obsažený v květech napomáhá správnému vidění a významně snižuje riziko vážných onemocnění oční sítnice
- hořčík a vitamín K obsažené v bylině zajišťují lepší vstřebávání vitamínu D do organismu
KONTRAINDIKACE
Konzumace této byliny není doporučena osobám užívajícím léky na ředění krve a léčení poruch ledvin, těhotné a kojící ženy pouze po konzultaci s lékařem.
KDY A CO SBÍRAT
Květy a stvoly pampelišky se sbírají po celou dobu kvetení, stejně jako listy, v tomto období je v nich nejsilnější léčivá síla, oddenek byliny na podzim, protože v této době obsahuje nejvyšší množství inulinu, pokud by byl sbírán na jaře, obsahoval by zanetbatelné množsví této látky (2%).
SUŠENÍ
K sušení jsou využívány květy a listy, sušte opatrně ve stínu při teplotě do 40 stupňů Celsia tak, aby si listy uchovaly zelenou barvu. Skladujte v temnu v plátěných pytlících, vydrží až několik let. Oddenek byliny po vyjmutí ze země opatrně omyjte a očistěte, nakrájejte na malé kousky a sušte na plechu v troubě při teplotě 50 stupňů Celsia, poté skladujte v uzavřených sklenicích v temnu.
ZPŮSOBY VYUŽITÍ
Díky vysokému obsahu účinných bioaktivních látek je bylina součástí čajových směsí na podporu činnosti žlučníku a jater, jsou z ní vyráběny čaje, tinktury, kapsle, sirupy, medy a další přípravky. Ať už užíváte bylinu v jakékoli podobě, vždy tak učiňte půl hodiny před jídlem.
Eva Sklenářová
Červená řepa slaví svůj svátek, proč sáhnout v podzimních dnech právě po této zelenině?
Červená řepa nemá v tuzemsku příliš dobré renomé, za což nesou velkou měrou vinu školní nebo závodní jídelny, kde se mistička čehosi rudého podávala typicky k srbskému rizotu. Škoda, že ...
Nezapomeňte si letos na zahradě vysadit rakytník řešetlákový
Některé rostliny a keře jsou v rostlinné říši díky obsahu cenných přírodních látek pravým zázrakem. To platí i pro keř rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides), který by neměl chybět na žádné ...