Drchanice od naší redaktorky Ivy

Při vzpomínce na příchod mých prvních "maškar" si pamatuji, jak jsme zadělávali na koblihy a drchanice. Koblihy jak každá z nás ví, mají dlouhou přípravu. Kdežto drchanice jsou za chvilku zadělané, nekynou. Vše jsme zvládly v naplánovaném čase. A tu se za oknem začalo pohybovat spousta cizích, pro mne neznámých "maškar". Všichni se hned sesypali k tácům, na kterém byly koblihy a drchanice. Kupodivu ten s drchanicemi zmizel nejdříve. Všichni se shodli, že se na drchanice těšili celý rok. Proto se s Vámi vážené čtenářky podělím o starodávný recept, se kterým mám vždy úspěch.

Ingredience:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 balíček sušených kvasnic
  • kůra z 1 citrónu
  • vanilkový cukr
  • lžíce nerozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 1 sklenička rumu
  • mléko - vlažné

Postup:

Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále. Rádýlkem dělat různé tvary a smažit na rozpáleném oleji či sádle. Můžete buď teplé, nebo i studené obalit v močkouvém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.

Redaktorka Iva