Hrnkový švestkový koláč
Máte doma švestky? Doporučujeme Vám tento výborný švestkový koláč. Navíc nemusíte nic vážit, ale stačí Vám k tomu jeden hrnek. Švestky obsahují vitaminy A, B1, B2, B6, B12, C, E, K a H. Mají v sobě důležité antioxidanty, které chrání tělo před škodlivými chemickými procesy. Jsou skvělé jako prevence rakoviny tlustého střeva. Doporučují se i při dně nebo revmatismu.
Suroviny na těsto:
- 5 ks vejce
- 1/3 kostky másla / ½ – ¾ hrnečku oleje
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku cukr krupice
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 ks kypřící prášek
- 1 + ¾ hrníčku polohrubé mouky
Náplň:
- švestky (jakékoli ovoce...)
Drobenka:
- polohrubá mouka
- cukr moučka / krupice
- olej
Postup:
Žloutky, rozehřáté máslo (nebo olej), mléko, cukr ušleháme do pěny, přidáme bílky a lehce zapracujeme.
Prosejeme kypřící prášek a postupně zapracováváme polohrubou mouku dle konzistence. Hotové těsto nalijeme
na připravený plech s pečícím papírem. Rovnoměrně po plechu rozmístíme švestky a posypeme drobenkou.
Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 45 minut.
Na závěr hotovou buchtu pocukrujeme dle chuti a servírujeme. Dobrou chuť!
Eliška
Drchanice od naší redaktorky Ivy
Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále ...
Šťavnaté strouhané jablečné řezy
Přebývají Vám jablka, která již nevíte, jak zpracovat, ale na klasický štrůdl již nemáte chuť? Máte rádi šťavnaté řezy ...