Hrnkový švestkový koláč

Máte doma švestky? Doporučujeme Vám tento výborný švestkový koláč. Navíc nemusíte nic vážit, ale stačí Vám k tomu jeden hrnek. Švestky obsahují vitaminy A, B1, B2, B6, B12, C, E, K a H. Mají v sobě důležité antioxidanty, které chrání tělo před škodlivými chemickými procesy. Jsou skvělé jako prevence rakoviny tlustého střeva. Doporučují se i při dně nebo revmatismu.

Suroviny na těsto:

  • 5 ks vejce
  • 1/3 kostky másla / ½ – ¾ hrnečku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku cukr krupice
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 ks kypřící prášek
  • 1 + ¾ hrníčku polohrubé mouky

Náplň:

  • švestky (jakékoli ovoce...)

Drobenka:

  • polohrubá mouka
  • cukr moučka / krupice
  • olej

Postup:

Žloutky, rozehřáté máslo (nebo olej), mléko, cukr ušleháme do pěny, přidáme bílky a lehce zapracujeme. Prosejeme kypřící prášek a postupně zapracováváme polohrubou mouku dle konzistence. Hotové těsto nalijeme na připravený plech s pečícím papírem. Rovnoměrně po plechu rozmístíme švestky a posypeme drobenkou. Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 45 minut.

Na závěr hotovou buchtu pocukrujeme dle chuti a servírujeme. Dobrou chuť!

Eliška