Hrnkový švestkový koláč
Máte doma švestky? Doporučujeme Vám tento výborný švestkový koláč. Navíc nemusíte nic vážit, ale stačí Vám k tomu jeden hrnek. Švestky obsahují vitaminy A, B1, B2, B6, B12, C, E, K a H. Mají v sobě důležité antioxidanty, které chrání tělo před škodlivými chemickými procesy. Jsou skvělé jako prevence rakoviny tlustého střeva. Doporučují se i při dně nebo revmatismu.

Suroviny na těsto:
- 5 ks vejce
- 1/3 kostky másla / ½ – ¾ hrnečku oleje
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku cukr krupice
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 ks kypřící prášek
- 1 + ¾ hrníčku polohrubé mouky
Náplň:
- švestky (jakékoli ovoce...)
Drobenka:
- polohrubá mouka
- cukr moučka / krupice
- olej
Postup:
Žloutky, rozehřáté máslo (nebo olej), mléko, cukr ušleháme do pěny, přidáme bílky a lehce zapracujeme.
Prosejeme kypřící prášek a postupně zapracováváme polohrubou mouku dle konzistence. Hotové těsto nalijeme
na připravený plech s pečícím papírem. Rovnoměrně po plechu rozmístíme švestky a posypeme drobenkou.
Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 45 minut.
Na závěr hotovou buchtu pocukrujeme dle chuti a servírujeme. Dobrou chuť!
Eliška