Význam vitamínů pro zdraví

Vitamíny jsou organické látky, které jsou klíčové pro udržení zdraví a správnou funkci těla. Jsou potřebné v menším množstí, ale jejich nedostatek nebo nadbytek může mít významné dopady na zdraví člověka. Vitamíny dělíme do dvou hlavních skupin - rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.

Vitamíny rozpustné v tucích

Do této skupiny patří vitamín A, vitamín D, vitamín E a vitamín K. Tyto vitamíny jsou rozpustné v tucích, a proto je doporučeno je konzumovat společně s potravinami bohatými na zdravé tuky. Mezi tyto potraviny patří avokádo, olivy, ořechy (např. vlašské, lískové, pistácie, kešu), semínka (např. sezamová, dýňová, chia), luštěniny, mléčné výrobky, vejce, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny (např. sardinky, sleď, pstruh, losos) nebo rostlinné oleje, jako je olivový, slunečnicový, řepkový a sezamový olej. U vitamínů rozpustných v tucích hrozí předávkování, proto by se němala přesahovat doporučená denní dávka.

Vitamíny rozpustné ve vodě

Tato skupina zahrnuje vitamín C a vitamíny skupiny B, jako je thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kyselina pantothenová (b5), pyridoxin (B6), bioptin (B7), kyselina listová (B9) a kobalamin (B12). Tyto vitamíny se rozpouštějí ve vodě a nejsou ve velké míře ukládány v těle, proto je třeba je pravidelně doplňovat stravou. Nadbytek těchto vitamínů je vylučován močí. Vitamíny rozpustné ve vodě jsou méně stabilní na skladování, protože obsah vitamínu se snižuje např. teplem a světlem.

Báječná žena