Kyselina listová (vitamin B9) je pro lidský organismus velmi důležitá

Kyselina listová neboli vitamin B9 patří do skupiny vitamínů B, jsou to látky rozpustné ve vodě, které se podílejí každý den v lidském organismu na celé řadě životně důležitých procesů, proto musí být do těla pravidelně dodávány. Jednou z příčin jarní únavy je právě nedostatek tohoto vitaminu, proto je v tomto období vhodné zvýšit jeho přísun. Nabízí se spousta příležitostí od prvních jarních divokých bylin, listové zeleniny nebo například zeleninových klíčků vypěstovaných doma na parapetu. Nedostatek kyseliny listové způsobuje celou řadu zásadních zdravotních problémů, pokud je deficit dlouhodobý, následky mohou být velmi vážné.

FUNKCE KYSELINY LISTOVÉ V LIDSKÉM ORGANISMU

  • jednou z veledůležitých funkcí je metylace homocysteinu, jedovaté aminokyseliny, která vzniká při konzumaci produktů živočišného původu. Tato látka se za účasti vitamínů B6, B9 a kyseliny listové mění v neškodnou. Pokud by k tomu nedošlo a zvyšovala se jeho hladina v krvi, dochází ke vzniku celého spektra civilizačních onemocnění včetně infarktu, mozkové mrtvice nebo rakoviny
  • významně se podílí na obnově a syntéze nukleových kyselin (DNA a RNA), zajišťuje tak správné fungování celého organismu i přepis genetické informace do nově vytvořených buněk
  • v zelených částech rostlin se vyskytuje společně s vitaminem K, proto je prevencí řídnutí kostí (osteporózy)
  • zajišťuje správné fungování srdečního svalu
  • podílí se na správném vývoji nervové soustavy
  • antivirové, antibakteriální účinky
  • zajišťuje správný vývoj plodu v těhotenství, zabraňuje vývojovým vadám, z tohoto důvodu je jeho zvýšený přísun ženám doporučen před otěhotněním i během těhotenství
  • zvyšuje imunitu lidského organismu
  • urychluje hojení ran
  • snižuje nežádoucí účinky chemoterapie
  • snižuje únavu, významně se podílí na celkové revitalizaci organismu
  • je dobrou prevencí Alzheimerovy choroby, ovlivněním aktivity neurotransmiterů zlepšuje celkovou komunikaci mezi neurony a tím výrazně přispívá ke zlepšení duševního zdraví
  • chrání cévní stěny před poškozením
  • pravidelná konzumace je dobrou prevencí infarktu a mozkové mrtvice
  • podílí se na správné krvetvorbě
  • je prevencí onemocnění ústní dutiny (vředy, afty)

DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA

Doporučená denní dávka je 400 mikrogramů, v určitých případech je doporučen zvýšený přísun - u těhotných žen, starších osob, v případě řídnutí kostí, po úrazech, při léčbě onkologických onemocnění.

PROJEVY NEDOSTATKU KYSELINY LISTOVÉ

Pokud není vitamin B neboli kyselina listová do organismu pravidelně dodáván, dochází k poruchám přenosu kyslíku v krvi, depresím, u dětí k poruchám růstu, dále k neplodnosti, vytváření vředů v ústní dutině, šedivění vlasů, vytváření žaludečních vředů, průjmům, únavě, k onemocnění jater, rozvoji civilizačních onemocnění. Je zřejmé, že deficit tohoto vitamínu má vážné následky, na jeho pravidelný přísun je velmi důležité dbát u všech věkových skupin, včetně malých dětí.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

Kyselina listová je zničena varem, proto je velmi důležité konzumovat její zdroje v syrovém stavu, v případě například špenátu velmi krátká tepelná úprava při nižší teplotě, v případě brokolice nebo kapusty kadeřávku šetrné krátkodobé napaření (maximálně pět minut). Výborným zdrojem jsou zelené natě na dochucení polévek, přidávejte až při servírování na talíři.

ZDROJE KYSELINY LISTOVÉ

Vydatným zdrojem kyseliny listové jsou například natě bylin - petržele, libečku, kopru, pažitky nebo majoránky, veškerá listová zelenina - všechny druhy salátů, špenát, rukola, polníček, kapusta, zelí, dále červená řepa, rebarbora, brokolice, ředkvička, vejce, luštěniny, některé druhy ovoce, stonky a listy divokých bylin - pampelišky nebo ptačince žabince, vysoké množství mají některé druhy čajů, například jitrocelový, zelený, meduňkový, mátový nebo kopřivový.

Eva Sklenářová