Cuketový závin na slano

Určitě všichni znáte Jablečný strůdl (závin), který je moc chutný. Co ale vyzkoušet slanou variantu tohoto závinu s kousky cuket, rajčat a šunky? Cuketa je v dnešní době velmi oblíbenou zeleninou, která obsahuje bílkoviny, vlákninu, minerály K, fosfor, hořčík, vitamín C, A ... Je výborná pro náš zrak, zlepšuje fungování mozku a srdce. Navíc obsahuje více než 90 % vody a téměř žádné kalorie a díky tomu pomáhá při hubnutí.

Photo by Jančí

Co budete potřebovat:

  • listové těsto
  • 4 menší cukety
  • 10 rajčat
  • 1 větší cibule
  • 200 g sýra eidamu
  • 1 vejce
  • šunka nebo salám vysočina nakrájená na tenké plátky (můžete dát i obojí)
  • kečup
  • sušená petrželová nať
  • grilovací koření s bylinkami
  • 3-4 stroužky česneku
  • strouhanka
  • vegeta
  • olej

Postup přípravy:

1. Oloupeme cibuli a nadrobno ji nakrájíme. Vložíme ji na pánev s kapkou oleje a pozvolna ji necháme zesklovatět.
2. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme cukety. Kostičky cukety pak přidáme do pánve s cibulí a restujeme. Cuketa Vám bude pouštět spoustu vody, tu z pánve odebíráme.
3. Dále si oloupeme česnek, nakrájíme ho na tenoučké plátky a vložíme do pánve.
4. Mezitím oloupeme z rajčat slupku, pokrájíme je na kostičky a vložíme do pánve chvilku před tím, než bude cuketa změklá. Až bude směs hotová (po změknutí), sundáme z plotny, necháme vychladnout a přecedíme přebytečnou šťávu.
5. Těsto rozdělíme na dva díly (budeme mít dvě nohy závinu).
6. Každé těsto zvlášť si rozválíme a na střed každého těsta dáme šunku nebo salám (můžete střídavě i obojí). Na šunku nasypeme trochu strouhanky (k pojmutí přebytečné šťávy ze směsi), dále přidáme cuketovo-rajčatovou směs, nastrouhaný sýr a pokapeme kečupem. Ochutíme sušenou petrželovou natí, grilovacím kořením s bylinkami a vegetou. Směs s kořením, sýrem, kečupem a strouhanku lehce na středu promícháme, aby se nám vše spolu krásně propojilo.
7. Kraje těsta nakrojíme na proužky, lehce je zatočíme a střídavě dáváme přes směs, kterou máme na středu.
8. Takto zabalené záviny dáme na plech pokrytý pečícím papírem.
9. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Přejeme dobrou chuť!

Jančí

Doporučujeme:

Cizrna po bretaňsku

Cizrna je významným zdrojem bílkovin, železa, vápníku. Snižuje množství cholesterolu ...

Salát z pekingského (čínského) zelí

Zelí je velmi vhodné konzumovat při redukční dietě, neboť má velmi nízkou energetickou hodnotu. Navíc ...

Drchanice od naší redaktorky Ivy

Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále ...

Jak získat zpět ztracené sebevědomí?

Někdy se Vám stane, že ztrácíte své sebevědomí. Většinou kvůli povrchovým věcem: postavě, nedokonalé pleti ...

Rozhovor s naší šéfredaktorkou Akinom

Dnes si popovídáme s naší šéfredaktorkou, specialistkou na módu a líčení ...

Proč odložit na noc pyžamo? Zkvalitníte spánek a zhubnete.

Každou noc člověk vypotí mezi 0,3 až 1,5 litru potu. Odložením oděvu se množství potu snižuje ...


Další články v našich rubrikách:

Sex a vztahy, Móda a líčení, Zdraví a fitness, Rozhovory, Recepty

Přidat na Seznam.cz



Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Sledujte nás

Facebook