Cuketový závin na slano

Určitě všichni znáte Jablečný strůdl (závin), který je moc chutný. Co ale vyzkoušet slanou variantu tohoto závinu s kousky cuket, rajčat a šunky? Cuketa je v dnešní době velmi oblíbenou zeleninou, která obsahuje bílkoviny, vlákninu, minerály K, fosfor, hořčík, vitamín C, A ... Je výborná pro náš zrak, zlepšuje fungování mozku a srdce. Navíc obsahuje více než 90 % vody a téměř žádné kalorie a díky tomu pomáhá při hubnutí.

Co budete potřebovat:

  • listové těsto
  • 4 menší cukety
  • 10 rajčat
  • 1 větší cibule
  • 200 g sýra eidamu
  • 1 vejce
  • šunka nebo salám vysočina nakrájená na tenké plátky (můžete dát i obojí)
  • kečup
  • sušená petrželová nať
  • grilovací koření s bylinkami
  • 3-4 stroužky česneku
  • strouhanka
  • vegeta
  • olej

Postup přípravy:

1. Oloupeme cibuli a nadrobno ji nakrájíme. Vložíme ji na pánev s kapkou oleje a pozvolna ji necháme zesklovatět.
2. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme cukety. Kostičky cukety pak přidáme do pánve s cibulí a restujeme. Cuketa Vám bude pouštět spoustu vody, tu z pánve odebíráme.
3. Dále si oloupeme česnek, nakrájíme ho na tenoučké plátky a vložíme do pánve.
4. Mezitím oloupeme z rajčat slupku, pokrájíme je na kostičky a vložíme do pánve chvilku před tím, než bude cuketa změklá. Až bude směs hotová (po změknutí), sundáme z plotny, necháme vychladnout a přecedíme přebytečnou šťávu.
5. Těsto rozdělíme na dva díly (budeme mít dvě nohy závinu).
6. Každé těsto zvlášť si rozválíme a na střed každého těsta dáme šunku nebo salám (můžete střídavě i obojí). Na šunku nasypeme trochu strouhanky (k pojmutí přebytečné šťávy ze směsi), dále přidáme cuketovo-rajčatovou směs, nastrouhaný sýr a pokapeme kečupem. Ochutíme sušenou petrželovou natí, grilovacím kořením s bylinkami a vegetou. Směs s kořením, sýrem, kečupem a strouhanku lehce na středu promícháme, aby se nám vše spolu krásně propojilo.
7. Kraje těsta nakrojíme na proužky, lehce je zatočíme a střídavě dáváme přes směs, kterou máme na středu.
8. Takto zabalené záviny dáme na plech pokrytý pečícím papírem.
9. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Přejeme dobrou chuť!

Jančí