Cuketový závin na slano

Určitě všichni znáte Jablečný strůdl (závin), který je moc chutný. Co ale vyzkoušet slanou variantu tohoto závinu s kousky cuket, rajčat a šunky? Cuketa je v dnešní době velmi oblíbenou zeleninou, která obsahuje bílkoviny, vlákninu, minerály K, fosfor, hořčík, vitamín C, A ... Je výborná pro náš zrak, zlepšuje fungování mozku a srdce. Navíc obsahuje více než 90 % vody a téměř žádné kalorie a díky tomu pomáhá při hubnutí.

Photo by Jančí

Co budete potřebovat:

  • listové těsto
  • 4 menší cukety
  • 10 rajčat
  • 1 větší cibule
  • 200 g sýra eidamu
  • 1 vejce
  • šunka nebo salám vysočina nakrájená na tenké plátky (můžete dát i obojí)
  • kečup
  • sušená petrželová nať
  • grilovací koření s bylinkami
  • 3-4 stroužky česneku
  • strouhanka
  • vegeta
  • olej

Postup přípravy:

1. Oloupeme cibuli a nadrobno ji nakrájíme. Vložíme ji na pánev s kapkou oleje a pozvolna ji necháme zesklovatět.
2. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme cukety. Kostičky cukety pak přidáme do pánve s cibulí a restujeme. Cuketa Vám bude pouštět spoustu vody, tu z pánve odebíráme.
3. Dále si oloupeme česnek, nakrájíme ho na tenoučké plátky a vložíme do pánve.
4. Mezitím oloupeme z rajčat slupku, pokrájíme je na kostičky a vložíme do pánve chvilku před tím, než bude cuketa změklá. Až bude směs hotová (po změknutí), sundáme z plotny, necháme vychladnout a přecedíme přebytečnou šťávu.
5. Těsto rozdělíme na dva díly (budeme mít dvě nohy závinu).
6. Každé těsto zvlášť si rozválíme a na střed každého těsta dáme šunku nebo salám (můžete střídavě i obojí). Na šunku nasypeme trochu strouhanky (k pojmutí přebytečné šťávy ze směsi), dále přidáme cuketovo-rajčatovou směs, nastrouhaný sýr a pokapeme kečupem. Ochutíme sušenou petrželovou natí, grilovacím kořením s bylinkami a vegetou. Směs s kořením, sýrem, kečupem a strouhanku lehce na středu promícháme, aby se nám vše spolu krásně propojilo.
7. Kraje těsta nakrojíme na proužky, lehce je zatočíme a střídavě dáváme přes směs, kterou máme na středu.
8. Takto zabalené záviny dáme na plech pokrytý pečícím papírem.
9. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Přejeme dobrou chuť!

Jančí

Doporučujeme:

Rybí řízky s bramborovým salátem z fialových brambor

Už jste někdy zkoušeli vařit z fialových brambor? Oproti klasickým bramborám obsahují více antioxidantů a dále ...

Zdravá snídaně - Strouhaná jablka s bohatou ozdobou

Máme pro Vás tip na lehkou a zdravou snídani, která je navíc velmi snadná na přípravu ...

Chlebíčky z pochoutkového salátu hrající všemi barvami

Chcete překvapit návštěvu něčím neobvyklým, kreativním, ale na přípravu nemáte příliš mnoho času? Vytvořte si tyto ...

Menstruace je stále tabu!

Téma menstruace se často podceňuje. Rodiče se svými dětmi o menstruaci nemluví. Nebo tento rozhovor stále ...

Problémy s pletí lze přičítat i make-upu

Nanášení make-up produktů má spoustu výhod. Většina žen si připadá sebevědomější, mladší nebo ...

Jaká jsou nejčastější jména dětí?

U dívek v roce 2019 vedlo jméno Eliška a u chlapců Jakub. Druhé nejčastější jméno chlapců byl ...


Další články v našich rubrikách:

Sex a vztahy, Móda a líčení, Zdraví a fitness, Rozhovory, Recepty

Přidat na Seznam.cz



Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Sledujte nás

Facebook