Jablečný štrůdl (závin)

Jablka jsou pro naši republiku typická. V České republice byly vyšlechtěny dokonce vlastní odrůdy jablek. Samozřejmě nemohou chybět ani v našich receptech. A protože je máme tak rádi, tento recept rozhodně není prvním, kdy z nich něco pro naše chuťové pohárky připravíme. Ale nyní už nechme toho povídání a pusťme se do práce, neboť tento recept opravdu stojí za to!

Photo by Jančí

Co budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 kg jablek
  • 1 měkký tvaroh (ne ve vaničce)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vajíčko
  • skořice
  • rozinky
  • moučkový cukr
  • hladká mouka na posypání válu

Postup přípravy bramborového salátu:

1. Těsto rozdělíme na dvě poloviny (1 balení listového těsta nám bude stačit na dvě nohy závinu).
2. Poté vezmeme první polovinu těsta, kterou rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát tak, aby měl přibližně obdélníkový tvar.
3. Dále promícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a polovinu jej naneseme na vyválené těsto. Pozor, nedáváme úplně do krajů, aby nám tvaroh při pečení nevytekl.
4. Dále si připravíme jablka, která omyjeme, okrájíme slupku, zbavíme jádřinců a na hrubším struhadle nastrouháme. Opět polovinu nastrouhaných jablek (bez přebytečné šťávy) klademe na střed závinu.
5. Následně poklademe jablka rozinkami a posypeme skořicí podle chuti. Též dle Vaší chuti či kyselosti jablíček můžete směs posypat cukrem (případně můžete využít opět vanilkový cukr).
6. Nyní již můžeme závin zavinovat - my jsme použili jiný způsob, než klasické zavinutí směsi, ale je na Vás co preferujete. Tento způsob je však velmi jednoduchý, kdy celou délku z obou stran těsta nařezáváme např. příborovým nožem (něco méně ostrého, abyste si neponičili vál) tak, aby po celé délce byly silnější proužky. Ty poté jeden po druhém různým způsobem rolujeme a skládáme přes jablečnou směs.
7. Takto vzniklý závin dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
8. Totéž opakujeme s druhou polovinou těsta, neboť jak bylo zmíněno, budeme mít 2 záviny.
9. Oba záviny pečeme dozlatova. Po upečení necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Jančí

Doporučujeme:

Salát z pekingského (čínského) zelí

Zelí je velmi vhodné konzumovat při redukční dietě, neboť má velmi nízkou energetickou hodnotu. Navíc ...

Chlebíčky z pochoutkového salátu hrající všemi barvami

Chcete překvapit návštěvu něčím neobvyklým, kreativním, ale na přípravu nemáte příliš mnoho času? Vytvořte si tyto ...

Domácí langoše

Přemýšlíte, co si dát k obědu, případně co nachystat na večeři? Máte chuť na něco neobvyklého? Zkuste si doma ...

Cítím se mladá na dítě aneb v kolika letech mají ženy dnes děti?

Věk matek při narození dítěte se neustále zvyšuje. V České republice je průměrný věk ženy při narození prvního ....

Obočí, jak ho neznáte!

Asi jedna z nejhorších věcí je neupravené obočí. Je to rám obličeje, a i přes to, mu ženy ...

Akné jako prokletí! Jak vzniká a jak mu předcházet?

Dneska trpí cca 80 % dospívajících různými druhy akné. Máte v rodině člověka, který trpí nebo trpěl tímto onemocněním? Pak máte dokonce ...


Další články v našich rubrikách:

Sex a vztahy, Móda a líčení, Zdraví a fitness, Rozhovory, Recepty

Přidat na Seznam.cz



Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Sledujte nás

Facebook