Jablečný štrůdl (závin)

Jablka jsou pro naši republiku typická. V České republice byly vyšlechtěny dokonce vlastní odrůdy jablek. Samozřejmě nemohou chybět ani v našich receptech. A protože je máme tak rádi, tento recept rozhodně není prvním, kdy z nich něco pro naše chuťové pohárky připravíme. Ale nyní už nechme toho povídání a pusťme se do práce, neboť tento recept opravdu stojí za to!

Photo by Jančí

Co budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 kg jablek
  • 1 měkký tvaroh (ne ve vaničce)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vajíčko
  • skořice
  • rozinky
  • moučkový cukr
  • hladká mouka na posypání válu

Postup přípravy bramborového salátu:

1. Těsto rozdělíme na dvě poloviny (1 balení listového těsta nám bude stačit na dvě nohy závinu).
2. Poté vezmeme první polovinu těsta, kterou rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát tak, aby měl přibližně obdélníkový tvar.
3. Dále promícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a polovinu jej naneseme na vyválené těsto. Pozor, nedáváme úplně do krajů, aby nám tvaroh při pečení nevytekl.
4. Dále si připravíme jablka, která omyjeme, okrájíme slupku, zbavíme jádřinců a na hrubším struhadle nastrouháme. Opět polovinu nastrouhaných jablek (bez přebytečné šťávy) klademe na střed závinu.
5. Následně poklademe jablka rozinkami a posypeme skořicí podle chuti. Též dle Vaší chuti či kyselosti jablíček můžete směs posypat cukrem (případně můžete využít opět vanilkový cukr).
6. Nyní již můžeme závin zavinovat - my jsme použili jiný způsob, než klasické zavinutí směsi, ale je na Vás co preferujete. Tento způsob je však velmi jednoduchý, kdy celou délku z obou stran těsta nařezáváme např. příborovým nožem (něco méně ostrého, abyste si neponičili vál) tak, aby po celé délce byly silnější proužky. Ty poté jeden po druhém různým způsobem rolujeme a skládáme přes jablečnou směs.
7. Takto vzniklý závin dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
8. Totéž opakujeme s druhou polovinou těsta, neboť jak bylo zmíněno, budeme mít 2 záviny.
9. Oba záviny pečeme dozlatova. Po upečení necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Jančí

Doporučujeme:

Šťavnaté strouhané jablečné řezy

Přebývají Vám jablka, která již nevíte, jak zpracovat, ale na klasický štrůdl již nemáte chuť? Máte rádi šťavnaté řezy ...

Domácí svařák

Až si doma připravíte a ochutnáte tento domácí svařák, nebudete chtít jiný! Výborný je nejen ...

Drchanice od naší redaktorky Ivy

Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále ...

Problémy s pletí lze přičítat i make-upu

Nanášení make-up produktů má spoustu výhod. Většina žen si připadá sebevědomější, mladší nebo ...

Akné jako prokletí! Jak vzniká a jak mu předcházet?

Dneska trpí cca 80 % dospívajících různými druhy akné. Máte v rodině člověka, který trpí nebo trpěl tímto onemocněním? Pak máte dokonce ...

Jak na rtěnky?

Věřte tomu nebo ne, ale rtěnka sluší každé ženě bez výjimky. Jen je důležité vybrat ...


Další články v našich rubrikách:

Sex a vztahy, Móda a líčení, Zdraví a fitness, Rozhovory, Recepty

Přidat na Seznam.cz



Slevové kupóny

Doporučujeme katalog slev, kde je tisíce kupónů na slevu zdarma!

Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Sledujte nás

Facebook