Jablečný štrůdl (závin)

Jablka jsou pro naši republiku typická. V České republice byly vyšlechtěny dokonce vlastní odrůdy jablek. Samozřejmě nemohou chybět ani v našich receptech. A protože je máme tak rádi, tento recept rozhodně není prvním, kdy z nich něco pro naše chuťové pohárky připravíme. Ale nyní už nechme toho povídání a pusťme se do práce, neboť tento recept opravdu stojí za to!

Photo by Jančí

Co budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 kg jablek
  • 1 měkký tvaroh (ne ve vaničce)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vajíčko
  • skořice
  • rozinky
  • moučkový cukr
  • hladká mouka na posypání válu

Postup přípravy bramborového salátu:

1. Těsto rozdělíme na dvě poloviny (1 balení listového těsta nám bude stačit na dvě nohy závinu).
2. Poté vezmeme první polovinu těsta, kterou rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát tak, aby měl přibližně obdélníkový tvar.
3. Dále promícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a polovinu jej naneseme na vyválené těsto. Pozor, nedáváme úplně do krajů, aby nám tvaroh při pečení nevytekl.
4. Dále si připravíme jablka, která omyjeme, okrájíme slupku, zbavíme jádřinců a na hrubším struhadle nastrouháme. Opět polovinu nastrouhaných jablek (bez přebytečné šťávy) klademe na střed závinu.
5. Následně poklademe jablka rozinkami a posypeme skořicí podle chuti. Též dle Vaší chuti či kyselosti jablíček můžete směs posypat cukrem (případně můžete využít opět vanilkový cukr).
6. Nyní již můžeme závin zavinovat - my jsme použili jiný způsob, než klasické zavinutí směsi, ale je na Vás co preferujete. Tento způsob je však velmi jednoduchý, kdy celou délku z obou stran těsta nařezáváme např. příborovým nožem (něco méně ostrého, abyste si neponičili vál) tak, aby po celé délce byly silnější proužky. Ty poté jeden po druhém různým způsobem rolujeme a skládáme přes jablečnou směs.
7. Takto vzniklý závin dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
8. Totéž opakujeme s druhou polovinou těsta, neboť jak bylo zmíněno, budeme mít 2 záviny.
9. Oba záviny pečeme dozlatova. Po upečení necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Jančí

Doporučujeme:

Chlebíčky s česnekovo-sýrovou pomazánkou

Chystáte doma oslavu a přemýšlíte, co byste připravili? Zkuste tyto chlebíčky ...

Rybí řízky s bramborovým salátem z fialových brambor

Už jste někdy zkoušeli vařit z fialových brambor? Oproti klasickým bramborám obsahují více antioxidantů a dále ...

Dýňová polévka trochu jinak

Tato polévka je velmi zdravá, protože dýně obsahuje mnoho vitamínů C, B1 a B2 ...

Jaká jsou nejčastější jména dětí?

U dívek v roce 2019 vedlo jméno Eliška a u chlapců Jakub. Druhé nejčastější jméno chlapců byl ...

Mužská nadúmrtnost – v jakém věku umírají muži častěji než ženy? Jaké jsou příčiny úmrtnosti?

V roce 2019 byla v České republice průměrná naděje dožití mužů 76 let a žen 82 let. Z toho vyplývá, že ženy se v tomto roce dožívaly ...

Rozhovor s naší šéfredaktorkou Akinom

Dnes si popovídáme s naší šéfredaktorkou, specialistkou na módu a líčení ...


Další články v našich rubrikách:

Sex a vztahy, Móda a líčení, Zdraví a fitness, Rozhovory, Recepty

Přidat na Seznam.cz



Inzerujte zde!

Máte zájem o reklamu? Kupte si textový odkaz na této pozici!

Sledujte nás

Facebook