Salát z pekingského (čínského) zelí

Úvodní název tohoto receptu je pro Vás možná trošku matoucí. Jaké zelí tedy budeme potřebovat – pekingské, nebo čínské? Na tento salát bylo použito zelí pekingské, které je však mnohdy v obchodech označeno a prodáváno pod chybným názvem zelí čínské (jedná se o podlouhlou pevnou hlávku obvykle zabalenou ve fólii). Rozdíl spočívá v tom, že ačkoliv čínské zelí má rovněž protáhlý tvar, jeho hlávka není tak pevná a je více sytě zelené barvy. Bohužel většinou zelí prodávané v obchodech pod názvem čínské je ve skutečnosti pekingské. Čínské zelí se u nás ani tolik neprodává.

Je dobré vědět, že zelí je velmi vhodné konzumovat při redukční dietě, neboť má velmi nízkou energetickou hodnotu. Navíc obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek.

Ingredience:

  • 1 hlávka pekingského (čínského) zelí
  • 2-3 barevné papriky
  • 3 rovné lžíce cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3/4 lžíce soli
  • 1/2 citrónu

Postup:

1. Hlávku zelí omyjeme a nakrájíme na drobné (tenké), krátké proužky.
2. Z paprik vyndáme jádřince, omyjeme a rovněž nakrájíme na drobné, krátké proužky. Takto pokrájenou papriku přidáme k nakrájenému zelí a dobře promícháme.
3. Dále v hrnečku smícháme cukr, sůl a citronovou šťávu, promícháme a nakonec přidáme olivový olej a znovu řádně promícháme. Takto vzniklý dresing přidáme do mísy se salátem a opět důkladně promícháme.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Jančí