Šťavnaté strouhané jablečné řezy

Přebývají Vám jablka, která již nevíte, jak zpracovat, ale na klasický štrůdl již nemáte chuť? Máte rádi šťavnaté řezy a naopak nesnášíte tzv. dusivky? Pokud jste si nyní na vše odpověděli „ano“, je pro Vás tento řez skvělou volbou.

Co budeme potřebovat:

Těsto
  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g másla nebo ztuženého rostlinného tuku
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 5 žloutků
Náplň mezi těsty
  • 650 g nastrouhaných jablek
  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 90 g cukru krystal
  • 1 lžička skořice
  • 150 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 bílků

Postup:

1. V míse smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Dále přidáme moučkový cukr, změklé máslo nebo ztužený rostlinný tuk a žloutky. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva kusy. Jeden kus bude větší (2/3 těsta) a druhý menší (1/3 těsta). Větší díl těsta vyválíme tak, byl o kousíček větší, než je dno plechu, neboť po vložení těsta na vymazaný a moukou vysypaný plech (případně užijte pečící papír) je žádoucí, aby byly zvýšené okraje a náplň nám nevytékala okolo. Druhý, menší díl těsta dejte na chvíli ztuhnout do lednice, nebo mrazáku.
2. Mezitím se můžeme pustit do náplně. Těsto nejprve potřeme tvarohem. Poté vrstvu tvarohu poklademe nastrouhanými jablky, která následně posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Dále si v misce ušleháme tuhý sníh z bílků a krystalového cukru. Takto připravený sněhem potřeme vrstvu jablek.
3. Pokud je již těsto pěkně ztuhlé, vyndáme jej a rovnoměrně strouháme na hrubém struhadle na ušlehaný sníh.
4. Pečeme v předem předehřáté troubě na 175 stupňů dozlatova.

Dobrou chuť!

Jančí