Domácí svařák

Až si doma připravíte a ochutnáte tento domácí svařák, nebudete chtít jiný! Výborný je nejen díky tomu, že chuť čerstvého ovoce mu dodá lahodnou chuť, ale také díky možnosti přidání dalších ingrediencí podle sebe, které máte rádi (např. další druhy ovoce, možnost doslazení podle chuti, přidání více skořice či hřebíčku, atd.). Kreativitu tedy necháme na Vás!

Ingredience:

  • 0,5 l červeného vína
  • 2 jablka
  • 1 mandarinka (může se dát i pomeranč, nebo obojí)
  • 1 čajový sáček koření na svařené víno (v balení je několik čajových sáčků s kořením, budete je mít na více použití)
  • šťáva z citronu
  • cukr

Postup:

1. Nakrájíme jablka na kostičky a dáme je do hrnce.
2. Oloupeme mandarinku, rozebereme ji na měsíčky a každý měsíček rozkrojíme v půlce, aby nám krásně vytékala šťáva do svařáku. Též dáme do hrnce.
3. Dále přidáme do hrnce víno, čajový sáček s kořením, šťávu z citronu a cukr dle chuti (můžeme dochucovat i postupně během toho, co budeme obsah hrnce zahřívat).
4. Dáme hrnec na plotýnku a začneme zahřívat. Vyčkáme, než se svařák pěkně prohřeje, občas promícháme. Nepřivádíme ho však do varu.
5. Až bude svařák hotový, vyndejte sáček s kořením a ovoce z hrnce, přelejte do hrnečků a můžete podávat.

Tip 1: Kdo má rád, může si ve svařáku ovoce nechat a následně ho z hrnecku vyjídat lžičkou.

Tip 2: Také na dochucení a získání krásné vůně svařáku je dobré použít citronovou kůru.

Dobrou chuť!

Jančí