Co všechno jste (ne)věděli o vitamínu C

Vitamín C neboli kyselina askorbová je látka, kterou lidský organismus nezbytně potřebuje, aby mohl správně fungovat. Klíčovou roli hraje při ochraně buněk před oxidačním stresem, je velmi důležitým sekundárním antioxidantem, což znamená, že má schopnost likvidovat již vzniklé volné radikály a zabránit vzniku nových, tato skutečnost je velmi důležitá při prevenci celé řady onemocnění včetně onkologických. Ochraňuje každou buňku v lidském těle zevně, v extracelulárním prostoru, brání jejímu poškození a oxidaci lipidových membrán. Proto musí být tento životně důležitý vitamín dodáván každý den, neboť lidské tělo postrádá na rozdíl od jiných živých organismů schopnost si jej samo vyrobit.

Oranžové plody rakytníku řešetlákového jsou doslova nabity velkým množstvím vitamínu C, 100 g obsahuje kolem 400 mg tohoto vitamínu

DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA VITAMÍNU C

Tato dávka se pohybuje v rozmezí 100 - 130 mg na den u dospělých, v období častého výskytu virových a respiračních onemocnění, rekonvalescenci a celkovém vyčerpání je nutno denní příjem navýšit. Zvýšená dávka je doporučena u seniorů, sportovců a kuřáků.

CO DOKÁŽE VITAMÍN C V LIDSKÉM ORGANISMU

  • navyšuje pohotovost imunitního systému tím, že stimuluje vytváření bílých krvinek
  • je nezbytný při metabolismu aminokyselin - hydroxylace prolinu a lysinu
  • je důležitý pro správnou syntézu kolagenu, který přispívá ke správné funkci kloubů, šlach a chrupavek a zvyšuje pružnost a elasticitu pokožky - výrazný anti - aging efekt
  • přispívá ke správnému fungování nervové soustavy
  • pomáhá při rekonvalescenci, únavě, vyčerpání
  • je důležitý pro správné vstřebávání železa
  • společně s flavonoidy a vitamínem K posiluje stěny krevního řečiště, je skvělou prevencí aterosklerózy - kornatění tepen
  • při pravidelné konzumaci z přírodních zdrojů čistí stěny žil a cév a tím zabraňuje vzniku infarktu a mozkové mrtvice
  • společně s vitamínem E představuje dokonalou ochranu lidských buněk
  • urychluje hojení ran
  • napomáhá k celkové revitalizaci a omlazení organismu

CO ZPŮSOBUJE NEDOSTATEK VITAMÍNU C V LIDSKÉM ORGANISMU

Snížený přísun do lidského organismu může napáchat nenapravitelné škody, pokud je tento stav dlouhodobý, dochází k oxidačnímu stresu, kdy jsou buňky napadeny volnými radikály a dochází ke vzniku celého spektra civilizačních onemocnění včetně onkologických. Nedostatek vitamínu C způsobuje únavu, vyčerpání, vyšší náchylnost k onemocněním, postižení kardiovaskulárního systému, krvácení dásní, nervozitu, zhoršené hojení ran. Naštěstí je dostatek přírodních zdrojů, z kterých lze každodenně tento vitamín do těla dodávat.

Vysokým obsahem vitamínu C vyniká čaj z květů ibišku súdánského, pro který je typická lahodná a mírně nakyslá chuť

PŘÍRODNÍ ZDROJE VITAMÍNU C

Přírodním zdrojem vitamínu C je čerstvá zelenina, ovoce, ale také listy bylin. Nejvyšší obsah této látky obsahují plody rakytníku řešetlákového, šípku, aceroly, černého rybízu, kiwi, petrželová nať, brokolice, kapusta kadeřávek, zelí, pažitka, cibule, pórek, kořen křenu selského, v menší míře se vyskytuje například v jahodách, borůvkách, pomerančích, citronech. Významný obsah tohoto pro lidské tělo tak důležitého vitamínu lze nalézt v listech bylin, například pampelišky, ptačince žabince nebo lichořeřišnice. Skvělým zdrojem je také čaj z květů ibišku súdánského. Všechny tyto suroviny je třeba konzumovat v syrovém stavu, při tepelné úpravě dochází k znehodnocení tohoto vitamínu.

Jeden plod kiwi doplní do organismu denní dávku vitamínu C

Eva Sklenářová

Trendy