Červená řepa slaví svůj svátek, proč sáhnout v podzimních dnech právě po této zelenině?

Červená řepa nemá v tuzemsku příliš dobré renomé, za což nesou velkou měrou vinu školní nebo závodní jídelny, kde se mistička čehosi rudého podávala typicky k srbskému rizotu. Škoda, že se někteří strávníci kvůli těmto drobným epizodám této úžasné zelenině vyhýbají. Je totiž nadmíru zdravá, k tomu může báječně chutnat v kombinaci s česnekem a s kysanou smetanou či v doprovodu proleželého kozího sýra. 24. listopadu navíc slaví svůj den, ale jíst se může častěji, protože se o ní hovoří jako o elixíru mládí. Proč pravidelně přidávat tuto zeleninu do jídelníčku?

Vitamínová bomba za pakatel

Najít zdroj vitamínů za takhle málo peněz se zdá nemožné, ale červená řepa splňuje nároky na výživné látky i na cenu. Kilogram této podzimní zeleniny stojí něco málo přes dvacet korun, prodává se v běžných i ve farmářských obchodech v bio kvalitě. Bulvy temně rudé barvy obsahují tolik potřebnou vlákninu, k tomu jsou zdrojem vitamínů A, C a skupiny B, minerálů, jako jsou hořčík, sodík, draslík, vápník, selen, fosfor, mangan a železo. Kromě toho je červená řepa známá svými antioxidanty, zejména betaninem, flavonoidy, karotenoidy a rostlinnými antokyany.

Syrová, vařená i pečená

Neskonalou výhodou červené řepy je, že se může připravovat na mnoho způsobů. Do zeleninových salátů se přidává syrová, která se pouze nastrouhá a zakape čerstvou citronovou šťávou. Bulvy se mohou rovněž vařit a péct, dokonce se mohou jednotlivé plátky smažit v klasickém trojobalu. Naše babičky řepu nakrájenou na menší hranolky zavařovaly do zásoby na zimu, kdy se čerstvé zeleniny nedostává nebo je příliš drahá. V současnosti je velmi trendy připravovat červenou řepu jako tatarák nebo jako hummus. Velmi oblíbené jsou řepné smoothie s jablkem a s mrkví, které fungují na povzbuzení imunity nejen v době chřipek a nachlazení.

Proti rakovině i při hypertenzi

Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, má prokazatelně protirakovinné a protizánětlivé účinky, k tomu dokonale očišťuje střeva od toxinů a zlepšuje střevní peristaltiku. Jedlé části obsahují pouhých 41 kalorií na sto gramů, proto se červené řepy nemusí bát ani lidé na dietě. A proč ještě konzumovat červenou řepu nejen v den jejího svátku? Zařazení červené řepy do jídelníčku pomáhá zlepšovat krevní oběh a snížit vysoký krevní tlak, k tomu si poradí s anémií nebo s vysokými hladinami cholesterolu. V minulosti se touto zeleninou léčil vlhký kašel a bolesti v krku, v tomto případě se doporučují řepné šťávy nebo sirupy.

Báječná žena