Cizrna po bretaňsku
Cizrna je významným zdrojem bílkovin, železa, vápníku. Snižuje množství cholesterolu v krvi, je prevencí proti rakovině tlustého střeva a kardiovaskulárním chorobám. Níže jsem pro Vás připravila svůj oblíbený recept z této výjimečné suroviny. Věřím, že si ho oblíbíte, stejně jako já.

Suroviny:
- 500 g (syrové) cizrny
- 5 ks bobkového listu
- 6 ks nového koření
- 3 větší cibule
- 6 - 8 stroužků česneku
- 150 g slaniny (nebo 4 – 5 ks párků)
- 2 ks rajského protlaku
- 9 lžic kečupu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička saturejky
- 1 lžička bazalky
- 4 lžičky petrželové nati
- sůl
Postup:
Syrovou cizrnu namočíme na minimálně 12 hodin do studené vody (nejlépe přes noc). Poté vodu scedíme a dáme
novou (snížení nadýmání). Cizrnu přivedeme k varu s bobkovým listem a novým kořením. Dále vaříme cca
40 minut do změknutí cizrny, následně cizrnu přecedíme a vyjmeme nové koření s bobkovým listem.
Cibuli nakrájíme na kostičky a smažíme dozlatova, přidáme namačkaný česnek a krátce osmahneme.
Slaninu (nebo párek) nakrájíme na kostičky a dáme na pánev k cibuli a krátce smažíme. Do pánve přidedáme
majoránku (sníží nadýmání cizrny), tymián, saturejku, bazalku a petrželovou nať a krátce osmahneme, poté
přidáme kečup, rajský protlak a trošku vývaru z cizrny a směs povaříme. Nakonec mírně osolíme.
Uvařenou cizrnu a směs smícháme dohromady a můžeme servírovat.
Dobrou chuť!
Eliška

Drchanice od naší redaktorky Ivy
Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále ...

Dýňová polévka trochu jinak
Tato polévka je velmi zdravá, protože dýně obsahuje mnoho vitamínů C, B1 a B2 ...