Cizrna po bretaňsku
Cizrna je významným zdrojem bílkovin, železa, vápníku. Snižuje množství cholesterolu v krvi, je prevencí proti rakovině tlustého střeva a kardiovaskulárním chorobám. Níže jsem pro Vás připravila svůj oblíbený recept z této výjimečné suroviny. Věřím, že si ho oblíbíte, stejně jako já.
Suroviny:
- 500 g (syrové) cizrny
- 5 ks bobkového listu
- 6 ks nového koření
- 3 větší cibule
- 6 - 8 stroužků česneku
- 150 g slaniny (nebo 4 – 5 ks párků)
- 2 ks rajského protlaku
- 9 lžic kečupu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička saturejky
- 1 lžička bazalky
- 4 lžičky petrželové nati
- sůl
Postup:
Syrovou cizrnu namočíme na minimálně 12 hodin do studené vody (nejlépe přes noc). Poté vodu scedíme a dáme
novou (snížení nadýmání). Cizrnu přivedeme k varu s bobkovým listem a novým kořením. Dále vaříme cca
40 minut do změknutí cizrny, následně cizrnu přecedíme a vyjmeme nové koření s bobkovým listem.
Cibuli nakrájíme na kostičky a smažíme dozlatova, přidáme namačkaný česnek a krátce osmahneme.
Slaninu (nebo párek) nakrájíme na kostičky a dáme na pánev k cibuli a krátce smažíme. Do pánve přidedáme
majoránku (sníží nadýmání cizrny), tymián, saturejku, bazalku a petrželovou nať a krátce osmahneme, poté
přidáme kečup, rajský protlak a trošku vývaru z cizrny a směs povaříme. Nakonec mírně osolíme.
Uvařenou cizrnu a směs smícháme dohromady a můžeme servírovat.
Dobrou chuť!
Eliška
Střecha z BeBe sušenek
Hosté už jsou za dveřmi a Vy přemýšlíte, jakým zákuskem je potěšit, když na něj již nezbývá moc ...
Drchanice od naší redaktorky Ivy
Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále ...