Cizrna po bretaňsku

Cizrna je významným zdrojem bílkovin, železa, vápníku. Snižuje množství cholesterolu v krvi, je prevencí proti rakovině tlustého střeva a kardiovaskulárním chorobám. Níže jsem pro Vás připravila svůj oblíbený recept z této výjimečné suroviny. Věřím, že si ho oblíbíte, stejně jako já.

Suroviny:

  • 500 g (syrové) cizrny
  • 5 ks bobkového listu
  • 6 ks nového koření
  • 3 větší cibule
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 150 g slaniny (nebo 4 – 5 ks párků)
  • 2 ks rajského protlaku
  • 9 lžic kečupu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička saturejky
  • 1 lžička bazalky
  • 4 lžičky petrželové nati
  • sůl

Postup:

Syrovou cizrnu namočíme na minimálně 12 hodin do studené vody (nejlépe přes noc). Poté vodu scedíme a dáme novou (snížení nadýmání). Cizrnu přivedeme k varu s bobkovým listem a novým kořením. Dále vaříme cca 40 minut do změknutí cizrny, následně cizrnu přecedíme a vyjmeme nové koření s bobkovým listem. Cibuli nakrájíme na kostičky a smažíme dozlatova, přidáme namačkaný česnek a krátce osmahneme. Slaninu (nebo párek) nakrájíme na kostičky a dáme na pánev k cibuli a krátce smažíme. Do pánve přidedáme majoránku (sníží nadýmání cizrny), tymián, saturejku, bazalku a petrželovou nať a krátce osmahneme, poté přidáme kečup, rajský protlak a trošku vývaru z cizrny a směs povaříme. Nakonec mírně osolíme. Uvařenou cizrnu a směs smícháme dohromady a můžeme servírovat.

Dobrou chuť!

Eliška

Trendy