Hovězí v mrkvi s vařeným bramborem
Věděli jste, že nejvíce vitamínů z mrkve získáte, když ji podáváte v kombinaci s tukem? Beta-karoten, tedy provitamín A, který je v mrkvi obsažen, je rozpustný v tucích, a proto je vhodné mrkev podávat právě v této kombinaci, neboť tělo pak z ní dokáže vstřebat daleko více. My si jeden takový recept připravíme!
Budeme potřebovat:
- 600 g brambor
- 650 g hovězího masa
- 650 g mrkve
- 2 cibule
- hladká mouka
- kmín
- vývar
- máslo
- olej
- pepř
- sůl
Postup přípravy:
1. Nejprve si nakrájíme cibuli nadrobno. Do pánve dáme část oleje a másla a cibuli na něm zpěníme.
2. Dále do pánve přidáme na kostičky nakrájené maso, které osolíme, opepříme, přidáme kmín a chvíli
opékáme tak, aby se "zatáhlo".
3. Dále do pánve přidáme vývar – množství záleží podle chuti a Vámi požadovaného množství omáčky.
Pozor, nedávejte ho však příliš málo, aby se Vám vývar nevyvařil a maso se nespálilo. Případně je možné
vývar v průběhu přidat, pokud budete chtít mít omáčky více.
4. Pánev zaklopíme pokličkou a vyčkáme, než maso bude téměř měkké.
5. Mezitím si na další pánvi rozehřejeme kousek másla s kapkou oleje a přidáme na kostičky nakrájenou
mrkev, kterou mírně opečeme. Takto připravenou ji přidáme do pánve s masem, promícháme a vše dohromady
necháme podusit.
6. Až je vše měkké, zahustíme a můžeme podávat. Podáváme s vařeným bramborem.
Tip: V receptu lze místo hovězího masa použít také vepřové, záleží na Vás, na co máte chuť :). Vynikající je to s obojím (již máme ozkoušeno) :-).
Přejeme Vám dobrou chuť!
Jančí
Drchanice od naší redaktorky Ivy
Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále ...
Šťavnaté strouhané jablečné řezy
Přebývají Vám jablka, která již nevíte, jak zpracovat, ale na klasický štrůdl již nemáte chuť? Máte rádi šťavnaté řezy ...