Lahodný ovocný dort s mascarpone, marmeládou a tvarohem
Hledáte dezert, který je lehký, osvěžující a plný chuti? Pak je tento ovocný dort ideální volbou! S nadýchaným piškotem, lahodným krémem a svěžím ovocem si ho zamiluje celá rodina.
Těsto:
- 6 vajec
- 120 g cukr moučka
- 140 g hladká mouka
- 1 ks kypřící prášek
- 5 lžic horké (vroucí) vody
- 1/2 lžičky mletá vanilka
- Trochu citrónové kůry a šťávy
Krém:
- 1 ks šlehačka
- 1 ks mascarpone
- 1 ks tučný tvaroh
- 1 ks vanilkový cukr
Zdobení:
- Marmeláda (např. jahodovou)
- Ovoce dle naší chuti (např. čerstvé maliny, borůvky a zavařené jahody)
- Lák ze zavařených jahod
Postup:
Rozdělíme si žloutky a bílky a ke každé složce přidám cca 60 g moučkového cukru. První si vyšleháme sníh z bílků, poté ušleháme žloutky, cukr a horkou vodu v pěnu. Sníh a žloutkovou pěnu lehce do sebe vmícháme, přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, mletou vanilku a citónovou kůru se šťávou. Vše lehce promícháme, aby nám vznikl nadýchaný piškot. Nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut. Po vyndání necháme korpus důkladně vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Ušleháme smetanu, přidáme mascarpone, tvaroh a vanilkový cukr. Vychladlý piškot rozkrojíme napůl. Obě půlky lehce pokapeme šťávou z kompotu a 1 z nich poté lehce potřeme marmeládou. Na obě půlky rozetřeme přibližně 2/3 krému. Jednu část dortu nazdobíme ovocem a přiklopíme druhou půlkou, kde máme slabou vrstvu kému. Celý dort pak natřeme zbývajícím krémem a nazdobíme ovocem, můžete také nastrouhat čokoládu. Dobrou chuť.
Eliška
Šťavnaté strouhané jablečné řezy
Přebývají Vám jablka, která již nevíte, jak zpracovat, ale na klasický štrůdl již nemáte chuť? Máte rádi šťavnaté řezy ...
Drchanice od naší redaktorky Ivy
Zadělat tužší těsto, aby šlo rozválet, ihned rozválet na vále ...