Lahodný ovocný dort s mascarpone, marmeládou a tvarohem

Hledáte dezert, který je lehký, osvěžující a plný chuti? Pak je tento ovocný dort ideální volbou! S nadýchaným piškotem, lahodným krémem a svěžím ovocem si ho zamiluje celá rodina.

Těsto:

  • 6 vajec
  • 120 g cukr moučka
  • 140 g hladká mouka
  • 1 ks kypřící prášek
  • 5 lžic horké (vroucí) vody
  • 1/2 lžičky mletá vanilka
  • Trochu citrónové kůry a šťávy

Krém:

  • 1 ks šlehačka
  • 1 ks mascarpone
  • 1 ks tučný tvaroh
  • 1 ks vanilkový cukr

Zdobení:

  • Marmeláda (např. jahodovou)
  • Ovoce dle naší chuti (např. čerstvé maliny, borůvky a zavařené jahody)
  • Lák ze zavařených jahod

Postup:

Rozdělíme si žloutky a bílky a ke každé složce přidám cca 60 g moučkového cukru. První si vyšleháme sníh z bílků, poté ušleháme žloutky, cukr a horkou vodu v pěnu. Sníh a žloutkovou pěnu lehce do sebe vmícháme, přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, mletou vanilku a citónovou kůru se šťávou. Vše lehce promícháme, aby nám vznikl nadýchaný piškot. Nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut. Po vyndání necháme korpus důkladně vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Ušleháme smetanu, přidáme mascarpone, tvaroh a vanilkový cukr. Vychladlý piškot rozkrojíme napůl. Obě půlky lehce pokapeme šťávou z kompotu a 1 z nich poté lehce potřeme marmeládou. Na obě půlky rozetřeme přibližně 2/3 krému. Jednu část dortu nazdobíme ovocem a přiklopíme druhou půlkou, kde máme slabou vrstvu kému. Celý dort pak natřeme zbývajícím krémem a nazdobíme ovocem, můžete také nastrouhat čokoládu. Dobrou chuť.

Eliška

Trendy