Papája jako „andělské ovoce“, které uhrane chutí i množstvím prospěšných látek

Papája nebo také melounovník patří mezi exotické druhy ovoce, které jsou dostupné na pultech obchodu v průběhu celého roku. Dováží se z tropických oblastí Střední Ameriky, rovněž z Brazílie, Indonésie nebo Indie. Tomuto ovoci se říká „ovoce andělů“ nebo „ovoce bohů“, opravdu nebesky chutná a vyniká hebkou dužninou. K tomu je nadité prospěšnými látkami, zejména vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou potřebné pro fungování lidského těla. Proč se vyplatí zařadit papáju do jídelníčku?

Zázračné oranžové plody

Indiáni z oblastí Střední Ameriky věřili, že toto ovoce pochází přímo od samotných bohů, protože výtečně chutná a pomáhá s mnoha neduhy. Vzdáleně připomíná meloun, proto se mu přezdívá melounovník, přičemž nejčastěji se jeho chuť přirovnává ke kombinaci zmíněného vodního melounu a manga. Po rozkrojení plodu se objeví svěží sytě žluto-červená dužnina s množstvím černých semen uprostřed. I ta nachází využití, mohou totiž nahradit černý pepř či wasabi. Semínka se mohou vařit, dusit, sušit i opékat a přidávat do běžných pokrmů a zeleninových salátů pro zpestření chuti.

Pro zlepšení trávení i při hubnutí

Papája se konzumuje čerstvá v kombinaci s jiným ovocem nebo pokapaná citronovou šťávou, ale plátky se mohou rovněž sušit nebo kandovat. Syrová se hodí při dietách, protože obsahuje pouhých 50 kcal na 100 gramů dužniny, přičemž ji tvoří až 85 procent vody. Svačina z papáji dobře hydratuje organismus v letních vedrech, k tomu zmírňuje otoky nohou a rukou. Plody jsou zdrojem potřebné vlákniny, která zlepšuje stav střev a střevní peristaltiku, posiluje bakteriální mikroflóru a posiluje obranyschopnost organismu. Papája se doporučuje pro zlepšení trávení bílkovin, protože obsahuje enzym papain, který se využívá i v gastronomii pro získání křehčího hovězího masa.

Denní dávka vitamínů a minerálů

Zajít v zimě pro vitamíny do lékárny? Namísto pilulek je ideální pojídat právě papáju, která doplní tolik potřebné céčko, ale rovněž vitamíny A, E, K a skupiny B. Nadto potěší přísunem minerálů, jako jsou vápník, hořčík či draslík, antioxidantů včetně betakarotenu a lykopenu, který odstraní z těla volné radikály a toxiny. Lykopen má navíc protirakovinné účinky a snižuje riziko civilizačních a kardiovaskulárních chorob. Papája se doporučuje jíst pro vyživení pokožky a při potížích s akné, jistě tedy nepřekvapí, že extrakty z tohoto ovoce se často používají v dermokosmetice.

Báječná žena