Tuřín: zapomenutá zelenina, která skvěle detoxikuje a zlepšuje trávení, k tomu doplní potřebné „céčko“

Na tuřín nedaly naše babičky dopustit. Dříve zelenina chudiny se dnes opět dostává na stoly strávníků, ale opravdu jen velmi pomalu. Většina spotřebitelů nemá o této zelenině ani ponětí, často netuší, jak vůbec vypadá. Škoda, jedná se o jeden z nejzdravějších druhů kořenové zeleniny. Potěší chutí a uhrane blahodárnými látkami, k tomu se může tuřín konzumovat čerstvý, ale zaujme rovněž vařený, pečený nebo smažený. Proč příště neváhat a zařadit tuto kořenovou zeleninu do každodenního jídelníčku? Budete překvapeni úžasnými vlastnostmi, které tyto bulvy skrývají!

Ze Středomoří až k polárnímu kruhu

Pro zdraví do lékárny? Raději do osvědčeného obchodu se zeleninou, kde nabízí různé druhy zeleniny včetně tuřínu. Bulvy znali už ve starověku ve Středomoří, od středověku se pěstují na tuzemských zahradách a polích. Výhodou tuřínu je možnost pěstování v chladnějších oblastech, proto je tato zelenina oblíbená též na severu Evropy. Kromě bulvy, která se používá v kuchyni jako jiná kořenová zelenina, se mohou jíst i listy, které se přidávají do polévek nebo do zeleninových jídel. Tuřín se sklízí koncem podzimu, přičemž bulvy se mohou skladovat až šest měsíců. Tím se stává tato zelenina ideálním zdrojem vitamínů a zdraví prospěšných látek v průběhu zimy a na jaře.

Čerstvý i vařený spolu s dýní

Ne nadarmo se říká „zdravý jako tuřín“. Tuřín je perfektním zdrojem vitamínů, minerálů a důležité vlákniny. Vybrat si lze z fialových, bílých, zelených či černých odrůd tuřínu, které se neliší vlastnostmi, ale zčásti chutí. Bělomasé odrůdy mají například jemnější a máslovou chuť, nachové zase mohou nahradit brambory. Čerstvě nakrájený tuřín může připomínat ředkvičky, protože příjemně křupe a má šmrnc, tepelně zpracovaný chutná sladce a má měkčí konzistenci. Tuřín se skvěle snoubí s dalšími druhy zeleniny, jako jsou brambory, dýně, batáty či mrkev.

Namísto pilulek z lékárny

Málokterá zelenina obsahuje tolik prospěšných látek jako tuřín. Tuřín je především bohatým zdrojem vitamínu C, A, PP, E a skupiny B, k tomu minerálů, jako jsou vápník či draslík. Kromě toho obsahuje velké množství vlákniny a je výborným lékem na trávení, protože podporuje střevní peristaltiku a zlepšuje střevní mikroflóru. Z 90 procent obsahuje vodu a je nízkokalorický, proto se doporučuje při dietách a pro detoxikaci organismu od nebezpečných toxinů. Tuřín se radí konzumovat pro zlepšení nervové soustavy a pro harmonizaci krevního tlaku. Pravidelná konzumace této kořenové zeleniny posiluje kosti a celkovou obranyschopnost těla.

Báječná žena